Schoon water, de eerste levensbehoefte

Deze video laat in een kort tijdsbestek zien hoe belangrijk water is. Het komt op de scholen waar dit is opgenomen niet zomaar uit de kraan. Waterleidingen kent men niet in dit gebied. Grote rivieren zijn er ook niet in de buurt. Als een dorpje geluk heeft kan er een put geslagen worden en lukt het om zo water te krijgen. Als er heel veel mensen van kilometers ver komen lopen om water te halen staat de put snel droog.

Toen er mensen uit het buitenland kwamen om in deze gebieden te helpen werd er begonnen met het bouwen van scholen. Kennis is belangrijk, de kinderen zijn leergierig en de ouders willen een beter leven voor hun kinderen. Men kwam op het idee om dan aan de daken van de klaslokalen goten aan te brengen en zo water op te vangen.

Om er voor te zorgen dat het water langere tijd te gebruiken is werden er diepe gaten gemaakt en daarin een grote tank gebouwd. Na jaren hebben er een groot aantal tanks en is er tijden van droogte wat water.

Vanaf 2001 reis ik, Betty samen met mijn man naar Kenia. Eerst als begeleiding van leerlingen  het Adelbert College in Wassenaar, waar ik in 2000 was gaan werken. De school was in 1999 een project gestart in Kenia, en de 10 jaar lang kregen ieder jaar een groep leerlingen de kans de vorderingen van het project met eigen ogen te zien en daarnaast ook wat van de land . Op safari gaan hoorde daarbij. In 2010 ging ik, nu op persoonlijk redenen , met mijn gezin naar Kenia en vond het jammer dat op dat moment, na zulke goede vorderingen en verbeteringen te stoppen met het project. Het was nog niet afgerond, er waren niet genoeg latrines en er was nog niet voldoende water.Ik besloot tijd en energie erin te stoppen om verder te gaan. Soms nog met ondersteuning van school. Eerst heel kleinschalig maar in 2014 met alle groepen  7 en 8, en de brugklassen uit Wassenaar  gezamenlijk. Met een groep  enthousiaste mensen zijn we ruim een half jaar bezig geweest met de actie Wandelen voor Water. De scholieren hebben ruim € 20.000,- opgehaald, en dat is vermeerderd tot € 32.000,-. Wat we er mee hebben gedaan is in ieder geval te zien bij de foto’s.  Op de twee scholen die bij ons project horen hebben we het een en ander kunnen bouwen. De mensen uit de dorpen zelf helpen hard mee met de voorbereidingen, zoals de putten graven voor de latrines, en voor de watertank. Ook het voorbereiden van de grond waarop een groentetuin komt met een simpele irrigatie moest worden voorbereid.

Het resultaat is  dat op een van de scholen allemaal nieuwe dakgoten zijn geplaats waardoor het water er met een stortbui niet met volle kracht overeen gaat ( ontwikkeld door TU studenten) maar in de tanks terecht komt, daar is ook een watertank gebouwd en een groentetuin met irrigatie aangelegd. Op de andere school zijn twee toiletgebouwen gezet. Met goede hygiëne en schoon water hopen we de gezondheid van de mensen te kunnen helpen. Genoeg gelezen. Op de video is de impact van dit alles te zien.