Over de stichting Watoto Kenya

De stichting Watoto Kenya is op 24 juni met het tekenen van de stichtingsakte officieel geregistreerd. “Watoto” betekent kinderen in het Kiswahili. Vele jaren ervaring met projecten in Kenia zijn nu gebundeld in deze stichting. Met elkaar zetten we ons in voor betere leefomstandigheden voor de leerlingen van twee basisscholen, de Menzamwenye en de Mahuruni, gelegen in Lunga Lunga, Kenia.  

Nog steeds is er gebrek aan water en hebben de kinderen in de droge tijd nauwelijks te eten. Ook gaan niet alle kinderen naar school, zijn er niet genoeg schoolbanken, is het lesmateriaal minimaal en zijn er te weinig geschoolde leerkrachten. Wij zorgen al een paar jaar voor schoolmaaltijden, zodat de kinderen in ieder geval één goede maaltijd per dag hebben , voor het onderhoud van de gebouwen en het bouwen van watertanks voor schoon drinkwater door middel van het opvangen van regen. Onze ondersteuning is er op gericht dat de scholen zich zelf in de toekomst kunnen onderhouden, door bijvoorbeeld het aanleggen van groentetuinen, die de scholen zelf onderhouden. Wij willen de leefomstandigheden voor deze kinderen verbeteren.

IMG_0006_deze[2]Onze voorzitter, Wilbur van Beijnen is sinds 2002 al zijdelings betrokken bij projecten in Kenia. Sinds 2010 heeft hij twee keer een lange tijd in Kenia gewoond en al veel waterprojecten voor andere stichtingen begeleid. Hij is daarmee nog steeds actief.

De penningmeester, Betty Straatman is sinds 2001 met deze scholen en vele andere in de omgeving bekend omdat zij sinds die tijd werkzaam was bij een school in Wassenaar die daar de twee boven genoemde scholen heeft gebouwd. Tot en met 2009 heeft zij met collega’s leerlingen begeleid die met eigen ogen mochten zien waar het geld dat zij een aantal jaren achtereen bijeen brachten, aan werd besteed. Zij is de projecten steeds blijven bezoeken en al kleinschalig wat projecten gestart. Vanaf 2002 heeft zij ook verschillende weesmeisjes de kans gegeven hun middelbare school af te ronden en een bachelor in educatie te halen. De laatste jaren heeft ze zich in Nederland bezig gehouden met het organiseren van Wandelen voor Water op diverse scholen.

De secretaris van de stichting, Elsemiek Mengelberg is al een aantal jaren sponsor van weesmeisjes die door haar ook na de afronding van de middelbare school financieel worden bijgestaan. Zij is al verschillende keren mee geweest naar Kenia en door haar liefde voor al wat groeit en bloeit ook de grondlegster voor de groentetuin die op een van de scholen is gestart. Op de tweede school wordt op dit moment een groentetuin aangelegd. Beide tuinen hebben een simpel irrigatiesysteem. Zo kan het weinige water, opgevangen in grote tanks tijdens de regenperiode, goed gebruikt worden.

20150526_132057[4]Ook Margreet Burgers is lid van ons bestuur. Met een aantal vrienden sponsoort zij een weesmeisje.

Bas Donk was ook al vele jaren een trouwe bezoeker van Kenia . Hij heeft Dutch Dental Care gestart en al vele gebitten van schoolkinderen in Kenia gezien en behandeld. Samen met Betty was hij een van de bestuursleden van de Stichting Wassenaar steunt Afrika. Deze stichting is na wisselen van bestuursleden nu dus overgegaan in stichting Watoto Kenya.

Tot slot is Jitske Smit, muziekleerkracht in Wassenaar, tot ons bestuur toegetreden. Bij acties op school liep ze over van enthousiasme en samen met Betty heeft ze de laatste groep leerlingen die mee mochten naar Kenia, begeleid. Haar kritische noot, en goede ideeën hebben we nodig.

Adriaan Straatman adviseert ons vanuit het Bouw-en Waterteam van Tenda Pamoja ( een samenwerkingsverband van ruim 20 kleine stichtingen) over alles wat met onze plannen op gebied van renovatie, bouw en water te maken heeft. Hij onderhoudt ook de contacten met de mensen die in Kenya voor Tenda Pamoja werken. Dit doet hij in samenwerking met Wilbur, onze voorzitter.

Achter de schermen zijn ook Anke van Beijnen en Ellen Zillig-Straatman actief om Watoto Kenya te ondersteunen waar nodig.