Wandelen voor Water 2017

Groepen 7 en 8 van de 3 Unicoz scholen in Rokkeveen (Zoetermeer) hebben al toegezegd mee te willen doen aan de sponsorloop WvW 2017. De Floriant, Het Palet  en de Claus/Oranjeschool gaan op 22 maart voor ons lopen. Als doel hebben we op een van onze scholen in Kenia betere wateropvang te realiseren.

De voorbereidingen voor de dag zijn in volle gang. De routes zijn uitgezet en gelopen. De 3 scholen lopen allemaal naar de Watertoren, waar na een klein officieel moment de route door het Burgemeester Hoekstrapark wordt gelopen. De route eindigt weer bij de Watertoren, vanwaar de leerlingen weer terug naar school lopen. De totale afstand die de leerlingen lopen is 6 km. Ze gaan deze afstand niet zomaar lopen, maar ieder met 6 liter water in zijn/haar rugzak.

Kinderen in ontwikkelingslanden moeten vaak ver lopen om water te halen. Naar school gaan is er dan niet bij. Wandelen voor Water helpt! Nederlandse kinderen uit groep 7 en 8 lopen 6 kilometer met 6 liter water op hun rug. Zo ervaren ze wat leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om hun dorst te lessen. Zie meer over dit initiatief op Wandelenvoorwater.nl

Om de kinderen uit te leggen wat ze gaan doen en waarvoor ze lopen, gaan we in alle klassen langs en geven we een presentatie. De eerste presentaties zijn geweest, de overige klassen volgen nog. Met behulp van foto’s laten we de kinderen zien waar Kenia ligt, hoe de huizen en scholen eruit zien en hoe kinderen aan water komen. Onze scholen in Kenia hebben watertanks, waarin het regenwater wordt opgevangen met behulp van de dakgoten. We hebben hier natuurlijk mooi beeldmateriaal bij, om het voor de kinderen te illustreren. We hebben ook een filmpje van Bobbie (van Ernst en Bobbie) die hij speciaal voor ons heeft opgenomen. Ernst en Bobbie hebben een hele show gemaakt over water. Ze zijn ook ambassadeur voor Wandelen voor Water. Helaas had Bobbie geen tijd om zelf langs te komen, maar hij wenst ons wel veel plezier. Na de foto’s over Kenia, het bericht van Bobbie en het toepasselijke liedje van Ernst en Bobbie ‘Zonder Water‘. Hebben we een waterquiz met de kinderen gedaan. Vragen als ‘Hoeveel water gebruik je gemiddeld bij het douchen’ en ‘Hoeveel water gebruik je voor het 1x doortrekken van de wc?’. Voor de winnaar hebben we natuurlijk een leuk prijsje. En natuurlijk hebben we ook informatie over 22 maart. Dat de kinderen 6 km gaan lopen met 6 liter (regen)water op hun rug. Het is niet de bedoeling om water te verspillen, dus we vragen iedereen om bijvoorbeeld 4x 1,5 literflessen met regenwater in de rugzak mee te nemen.

Het is leuk dat we de wandeling door het park kunnen beginnen en eindigen bij de Watertoren. De eigenaar stelt de toren die dag voor ons open. Helaas kan de toren niet beklommen worden, ivm voorschriften van de brandweer, maar de kinderen kunnen wel een blik werpen in de toren.

De weersvoorspellingen zijn goed, het zal droog blijven, dat is erg prettig voor de lopers. (Op de kou kunnen we ons kleden.) De afgelopen paar dagen hebben we de puntjes op de i gezet, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij zijn er klaar voor!

De leerlingen lopen allemaal eerst van hun school naar de watertoren via een route van 1 km. De route door het Hoekstrapark is 4km en daarna nog weer een route van 1 km terug naar school. Hieronder is de route door het Hoekstrapark weergegeven.